Търсене
Close this search box.

Рекламации

Как да направя рекламация?

Дори и ние внимателно да следим качеството на продуктите си, понякога те може да имат фабричен дефект, който не е причинен по ваша вина. В този случай върнете стоките за рекламация. По-долу ще намерите отговори на въпросите, които най-често се задават във връзка с рекламации. 

Какъв е срокът за подаване на рекламация?

Като продавач и производители, ние носим отговорност за дефекти (дори скрити), възникнали по закупения продукт, в рамките на период от 14 дена от датата на получаване. Трябва обаче да е дефект, който продуктът вече е имал при приемането му.

В кой случай не поемаме отговорност за дефекти?

Ние не носим отговорност за дефект, когато:

-при неправилно поддържане (пране и гладене) на продукта,

-артикулът се продава на по-ниска цена заради дефект, за който е договорен на по-ниска цена,

-ако дефектът е причинен от износването на продукта поради нормалното му и продължително ползване.

На какво имате право, в случай, че откриете сериозен дефект на продукта?

В случай на дефект, вие  имате право на:

-отстраняване на дефекта чрез доставка на нов артикул без дефект,

-отстраняване на дефекта чрез поправка на продукта,

-получаване на отстъпка от покупателната цена,

-връщане на продукта.

Как да направите рекламация на продукт? 

Можете да заявите рекламация като:

– Опишете дефекта и как се е появил  той на бланката за ВРЪЩАНЕ/ЗАМЯНА. Изтеглете бланката от тук

– Напишете ни и как искате да разрешим случая Ви.

Добавете идентификационни данни (имена и данни за връзка). Прибавете бланката за ВРЪЩАНЕ/ЗАМЯНА  с попълнен номер на поръчката Ви и описание на дефекта. Съветваме Ви да се свържете с нашия център за обслужване на клиенти на тел: 0897554405,0897694483 или имейл адрес: dafi_lingerie@abv.bg , за да могат колегите да Ви дадат допълнителни насоки преди изпращане на дефектната стока.

Опаковайте добре дефектните стоки ,  заедно с бланката за ВРЪЩАНЕ/ЗАМЯНА и стоковата разписка. Изпратете ни пратката до получател „ ДАФИ 90 „ ЕООД , град Кричим до офис на куриер – Еконт ул. Тракия № 26 , или Спиди офис №311.Тел. номер:0897554405.

Запазете товарителницата, с която ни изпращате дефектната стока, защото в случай, че рекламацията Ви е одобрена, с нея ще можем да Ви възстановим сумата за доставката до нас. Молим да се свържете с нашия център за обслужване на клиенти на тел.0897554405 , 0897694483 или имейл адрес dafi_lingerie@abv.bg , за да ни уведомите за транспортните Ви разходи по нея.

Колко време отнема обработката на рекламация?

След получаване на продукта за рекламация в нашия склад, ние незабавно ще Ви потвърдим това по имейл, или чрез телефонно обаждане. Обработваме всяка рекламация без ненужно забавяне, най-късно до 14 дни.

Абонирайте се

Научете първи за нашите нови продукти, промоции и намаления